Jak váš vztah k penězům ovlivňuje vaši finanční situaci?

Jak váš vztah k penězům ovlivňuje vaši finanční situaci?

Napadlo vás se někdy zamyslet nad svým vztahem k penězům a financím jako takovým? Možná máte pocit, že tohle téma patří mezi seberozvojovou literaturu a nebo spíš k filozofii New age, ale opak je pravdou. To, jak o penězích smýšlíte, může ovlivňovat vaši prosperitu a způsob nakládání a investování vašich financí.

Bohatí se stávají bohatšími, chudí chudšími

Možná vás překvapí, že tohle poměrně známé rčení skutečně platí. Ano, bohatí mají jiný vztah k penězům a jinak k nim přistupují. Díky tomu dokáží snadněji vytvořit dostatečný finanční kapitál, investovat a s penězi pracovat jinak než chudí. 

Dokonce platí, že i když bohatí třeba jednou nebo dvakrát za život zkrachují, vždy najdou cestu, jak peníze získat zpět. Legální cestou. Samozřejmě se ale najdou tací, kteří si k bohatství vyšlapou cestičku jinými způsoby...

Představa, že každý bohatý člověk rovná se zloděj, je ale mylná. Je to přesvědčení, které jsme někteří zdědili například od svých rodičů nebo z dob před revolucí. Mimo jiné tehdy platilo „kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“. Bylo tím myšleno „přilepšení si“ rodinné situace nejrůznějšími způsoby, například vytvářením materiálních zásob ze zdrojů zaměstnavatele nebo další ne úplně legální možnosti, jak si přijít k větším penězům.

Bohatství všem

Na tomhle principu stojí socialismus. Jenže výsledky různých studií i zkušenosti z celého světa ukazují, že stejně se v moderní společnosti přirozeně lidé rozdělí na chudší a bohatší. 

Jedna z mnoha studií na tohle téma dospěla k závěru, že kdyby se celosvětové bohatství rozdělilo rovnoměrně mezi každého jednoho člověka, trvalo by pravděpodobně méně než 10 let, než by se úplně stejní lidé dostali do stejné finanční situace jako předtím. Tedy ti, kteří předtím neměli žádné peníze nebo jen málo, by byli znovu chudí a bohatí by získali zase všechno své bohatství zpět.

Peníze budou, my nebudem...

Je další rčení, které vypovídá o tom, jak někteří z nás nakládají se svými penězi. A vůbec to nemusí být vědomý program. Tahle vnitřně zažitá představa nás může vést k tomu, že bezmyšlenkovitě utrácíme za věci, které ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme.

Bohužel tohle chování obvykle nevede ke stabilním finančním tokům ani k cíleným investicím. Investice, když jsou vhodně rozmyšlené, mohou vést k vyšším příjmům a větší finanční stabilitě. A to i v důchodovém věku.

Emoce a podvědomé programy nás ovlivňují mnohem víc, než si myslíme

Prostě se dá říct, že naše emoce a podvědomé programy, které si často neseme z dětství, nás skutečně ovlivňují. A to i v oblasti peněz, úspor, investic i celkového finančního plánování do budoucna. Strach, touha a přání si lepšího, chamtivost a také lítost jsou emoce, které se i tady prolínají do našeho chování.

Tyhle emoce pak dokážou ovlivnit, jak se chováme v oblasti investic, spoření a celkového přístupu k penězům. Někteří na základě toho nedokážou jednat objektivně a dost často případné finanční ztráty přisuzují buď neschopnosti své nebo svého okolí, případně celkové situaci ve světě. 

V případě výrazných propadů na investičním trhu zase přestávají investovat nebo dokonce veškerá svá portfolia prodávají. Nečekají, jak se situace bude vyvíjet a dost často si pak rvou vlasy, že kdyby nějakou dobu počkali, jejich finanční situace by byla nakonec mnohem lepší.

Samozřejmě to neplatí vždycky, ale propojení emocí se vztahem k penězům je na tomto příkladu zcela zřejmé.

Správně nastavený pohled na realitu

Stejně tak je důležité si umět pojmenovat a pracovat s tím, jak nakládáte s penězi vůči světu. Utrácíte za věci, které si nemůžete dovolit jen proto, abyste si zachovali tvář nebo vypadali úspěšně? Pokud ano, může vás těšit, že v tom nejste sami. Lepší je ale s tím něco dělat a podívat se na skutečný stav svých financí bez růžových brýlí.

To neznamená, že za pár měsíců se nemůže vaše situace změnit k lepšímu. Naopak, když se podíváte na svoji situaci realisticky a nekoupíte si například lepší auto na úvěr jen proto, abyste sousedům ukázali "že na to máte“, ušetříte a nezadlužíte se zbytečně.

Raději přemýšlejte, jak byste mohli navýšit svoje finanční prostředky i potenciál do budoucna. Nenechte se svým vztahem k penězům ovládat a vezměte finanční situaci do svých vlastních rukou. Možná stačí jen objevit, kde můžete peníze vhodně investovat nebo kde je naopak ušetřit. Ozvěte se mi přes kontaktní stránku, pomůžu vám s tím.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů