Běžný účet jako učitel finanční gramotnosti pro děti (1. díl)

Běžný účet jako učitel finanční gramotnosti pro děti (1. díl)

Téma finanční gramotnosti bývá někdy u dospělých podceňováno, protože se tak nějak očekává, že dospělí už s penězi správně hospodařit umí. Ovšem opak někdy může být pravdou. Základy přemýšlení o financích a hospodaření s penězi získáváme už od dětství, převážně od svých rodičů. Proto je dobré, že současní rodiče mohou u svých dětí pro získání finanční gramotnosti využít také novodobé možnosti, jako jsou běžné účty a u dětí zhruba od osmi let i platební karty a internetové bankovnictví.

Platební kartu k běžnému dětskému účtu získávají podle průzkumů obvykle děti až od osmi let, několik bank ale platební kartu nabízí už od šesti let.

Finanční gramotnost jako důležitá podpora od rodičů

Průzkumy také říkají, že stále existují rodiče, kteří své děti s penězi hospodařit neučí. Je to škoda, protože děti by se měly učit hospodařit s penězi už od útlého věku, anebo mít alespoň základní představu o hodnotě peněz. Díky tomu se zvyšuje pravděpodobnost, že budou mít slušný základ finanční gramotnosti i v dospělosti.

Na seznámení se s hospodařením s penězi jsou v současné době ideální právě běžné účty. Tedy účty určené pro děti. Není třeba čekat, až dítěti bude patnáct nebo bude plnoleté, a účet jim založit už dříve.

Běžné dětské účty

Dětský účet můžete jako zákonný zástupce založit v bance, některé banky to umožňují také online. Vhodné je na běžný účet posílat dětem kapesné. Rodiče pak s dítětem v pravidelném intervalu sledují, jak peníze přibývají, a také je učí s penězi správně nakládat.

Postupně, opět obvykle od osmi let věku, je vhodné, aby dítě mělo možnost s penězi samo disponovat. Výhodou je, že dítě může platit kartou, když u sebe nemá dostatečnou hotovost, nebo si třeba na školním výletě vybrat peníze z bankomatu.

V některých případech mohou děti provádět i internetové platby, například za školní obědy. Většina dětských účtů má totiž kromě možnosti získat platební kartu od osmi let také možnost aktivního užívání mobilního nebo internetového bankovnictví.

Do osmi let věku mají děti obvykle přístup jen jako pasivní uživatelé pod dohledem rodičů, i když samozřejmě vždy záleží na bance a konkrétních podmínkách běžného dětského účtu. Obsluha účtu přes bankovnictví je další stupeň přirozeného zacházení s možnostmi současného platebního styku.

Rozhodně je však nutné dítě upozornit na rizika nakupování na internetu a vysvětlit pravidla přihlašování do bankovnictví a vůbec bezpečného chování na internetu. Některé banky i proto omezují dětem platby na internetu třeba i do věku patnácti let. Pokud omezení na účtu není, je nutné správně dítěti nastavit denní a týdenní limity. Mohou být třeba v řádech stovek korun, u starších dětí třeba i tisíce nebo více korun. Limity však vždy nastavuje pouze zákonný zástupce, ne dítě.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů